Bura, Karin

bura on the sea, Karin, CroatiaBura, hladni vjetar s planine

“Nema tog vjetra koji bi bio naklonjen onome ko ne zna kamo plovi!” Michel de Montaigne

Bura je vjetar koji vole jedriličari, daskaši, avanturisti, oboljeli od astme, vjetar koji vraća raspoloženje i donosi sunce.
Naziv “bura” povezuje se s grčkom riječi “boreas” koja ima nekoliko značenja: sjever, gora, vjetar koji puše s gore, vjetar koji puše sa sjevera. U grčkoj je mitologiji vjetar Borej (Boreas) utjelovljen kao siloviti, krilati bog i smatran je kraljem svih vjetrova. U mitovima starog Rima ulogu Boreja preuzelo je božanstvo Aquilon, što je bio i naziv za sjeverni vjetar. Naziv “bura” nije dospio do nas izravno iz Grčke, nego je “naša” bura vjerojatno potomak mletačkog naziva “bora”.

Za nastanak bure moraju biti zadovoljena dva uvjeta: pritjecanje hladnog zraka s kopnenog područja prema moru i postojanje gorskog lanca u blizini obale.
Bura puše s kopna na more niz strme obronke gorskih lanaca pri čemu se energija sadržana u hladnom zraku, zbog njegova položaja na najvišim dijelovima gorja, djelomično preobražava u energiju gibanja što dodatno povećava brzinu vjetra.
Najveća trenutačna brzina bure u Hrvatskoj izmjerena je na Masleničkom mostu 21. prosinca 1998. godine u vrijednosti od 69 m/s ili 248,4 km/h.
Osim po jakosti, buru prepoznajemo i prema mahovitosti što znači da vrlo često u kratkim vremenskim intervalima zamjetno mijenja svoju brzinu.
Bura je prirodni pročišćivač zraka u većim primorskim naseljima jer svojom snagom može pokupiti različite čestice u zraku kojima industrija, promet i druge ljudske aktivnosti onečišćuju zrak te ih otpuhati podalje od naselja.
Olujna bura čestim udarcima o površinu morske vode i jakim strujanjima po njoj otkida vrhove valova, raspršuje i diže uvis sićušne kapljice te ih odnosi na velike udaljenosti što uzrokuje neobičnu pojavu nazvanu “dim mora” (fotografija).
“Dimljenje” ili “prašenje” mora povezano je s “posolicom” ili “slanom” – pojava taloga morske soli koji se stvara kada kapljice morske vode, donešene jakim vjetrom, ishlape na površini čvrstih predmeta.
slomljena stabla od naleta bure, KarinU područjima koja su često i dugotrajno izložena žestokoj buri zamjećuju se nizovi drveća i šumarci s pognutim stablima (fotografija).
Buru, pri kojoj je zrak bistar, a nebo vedro, u primorju nazivaju “vedrom ili jasnom”, a onu koja puše po oblačnom i kišovitom vremenu “škura bura”.

Share

payment

payment
Booking.com

Lokacija Dalmacija Travel Agency

FACEBOOK

POSJETITE NAS…

gornji-karin_plaza_ljetovanje-50 gornji-karin_plaza_ljetovanje-74 Gornji Karin, Croatia - beach Gornji Karin, Croatia - beach gornji-karin_plaza_ljetovanje-3 gornji-karin_plaza_ljetovanje-18 Gornji Karin, Travel, Croatia Gornji Karin, Travel, Croatia Gornji Karin, Travel, Croatia Gornji Karin, Travel, Croatia Gornji Karin, Travel, Croatia Gornji Karin, Travel, Croatia Gornji Karin, Travel, Croatia Gornji Karin, Travel, Croatia Gornji Karin, Travel, Croatia Gornji Karin, Travel, Croatia Gornji Karin, Travel, Croatia Gornji Karin, Travel, Croatia

Subscribe to our mailing list

REZERVIRAJTE

REZERVIRAJTE SADA
at.wetter.tv: ZadarWetter Zadar - VorschauWetter Zadar

Pretraži

Summer 2014. in Gornji Karin, Croatia