Crkva sv. Martina, Pridraga

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPridraga je mirno mjesto u Zadarskoj županiji. Nalazi se 35 km prema istok-sjeveroistoku od Zadra, 5 km od Novigrada, na poluotoku koji razdvaja Novigradsko i Karinsko more i tvori Karinsko ždrilo (Vozaricu). U neposrednom susjedstvu se još nalaze Paljuv, Smilčić, Karin, Posedarje. Karinsko more je čisto i bogato florom i faunom. Novigradski ribari su česti gosti u zaljevu.  Prosječna dubina vode u zaljevu je 12 metara. U Karinsko more se ulijevaju manji slatkovodni vodotoci(najveći je Karišnica) koji miješanjem sa slanom vodom uzrokuju nastanak ljekovitog blata.

Povijest crkve sv. Martina

Crkva sv. Martina sagrađena je u 5. ili 6. stoljeću i do današnjih je dana sačuvana u izvornom obliku, što je čini jednim od najznačajnijih primjera ranokršćanske arhitekture u nas. Nakon 15-ak stoljeća postojanja, teško je stradala u Domovinskom ratu, nakon kojeg je, ipak, potpuno obnovljena.

Opis

Crkva se nalazi na pridraškom groblju, uz prometnicu koja vodi iz Novigrada prema Pridrazi. Nasuprot nje, s druge strane ove prometnice, vidljivi su ostaci predromaničke crkve sv. Mihovila. Sv. Martin je jednobrodna crkva sa svetištem u obliku trolista. Ovakav oblik ima svoje rođake – ostaci ranokršćanskih crkava sličnog tipa pronađeni su u Bilicama kod Šibenika i u Sutivanu na Braču. Vanjski zidovi raščlanjeni su lezenama, koje su na površini apsida povezane slijepim lukovima. Na bočnim zidovima nalaze se po dvije elegantne bifore, a jedna je na pročelju iznad glavnog ulaza. Pročelje je kasnije dobilo i zvonik na preslicu. Nedaleko od sv. Martina nalazila se u antičko doba rimska vila, uz koju je, u doba predromanike (9./10. stoljeće) sagrađena starohrvatska crkvica sv. Mihovila, šesterolisnog oblika. Od nje su vidljivi samo temelji, a i ona ima mnoštvo rodbine, osobito u sjevernoj Dalmaciji.

Skulptura

U crkvi su pronađeni i ulomci predromaničke skulpture iz 9. stoljeća na oltarnim pregradama. Na jednom ulomku je prikaz konjanika s mačem i kopljem – možda se radi upravo o sv. Martinu, a na drugom, koji se čuva u splitskom Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, vidi se lik lava. U to vrijeme figurativni prikazi nisu bili uobičajeni – dominirali su dekorativni reljefi.

Krstionica 

S južne strane crkve sv. Martina otkriveni su i ostaci osmerokutne krstionice. Na istočnoj strani imala je istaknutu polukružnu nišu, dok je u sredini bio šesterokutni krsni zdenac.

Info

  • Sjaj zadarskih riznica, katalog izložbe
Share

Asseria, Benkovac

Asseria, the old romanian townAsseria, ostaci rimsko – liburnskog naselja

Najatraktivniji lokalitet u neposrednoj blizini Benkovca zasigurno je Asseria – napušteno i razrušeno liburnsko i rimsko naselje kod Podgrađa, nekih 6-7 kilometara od Benkovca. Asseria pobuđuje interes još od vremena kad je krajem 18. stoljeća mletački putopisac Alberto Fortis, pun prosvjetiteljskog entuzijazma, zdvajao nad razlozima njene propasti i, potaknut povoljnom kupnjom jedne drevne nadgrobne ploče, kovao planove da se tamo jednom vrati “opskrbljen nužnom opremom za kopanje”. Potkraj 19. stoljeća, točnije 1898. godine, u Asseriju su došli bečki arheolozi i vršili prva stručna iskapanja, a njene ostatke je početkom 20. stoljeća obišao i opisao naš poznati pjesnik i putopisac Ante Tresić Pavičić. Sustavna arheološka istraživanja u Asseriji vrše se od 1998. i dovela su do mnogih zanimljivih spoznaja o životu u tom davno nestalom gradu. Pročitajte više >>

Share

Miodrag gradina, Šušina kula, Karin

corinium_dalmatia1Gradina Miodrag s ostacima ilirske utvrde (ostaci hrama božice Latre), rimskim amfiteatrom i srednjovjekovnom utvrdom.

Na obroncima iznad Karinskog mora, najmanjeg mora na svijetu, nailazimo na ostatke liburnsko-rimskog grada Coriniuma, koji su spominjali rimski pisci Plinije i Ptolomej. U gradu je bio podignut i amfiteatar  te hram božici Latri. Nakon osvajačkih pohoda Gota(V.-VI.st.), razrušeni rimski grad naseljavaju i obnavljaju Hrvati i on postaje sjedište hrvatskih plemića. Lapčanin Voniha ženidbom kćeri kralja Zvonimira dobiva na poklon grad Karin. Nažalost Voniha nije imao potomaka pa Karin nasljedstvom prelazi u vlast Lapčana od kojih nastaje plemstvo Karinjani, prvi put spominjani  1349. Pročitajte više >>

Share

Franjevački samostan, Karin

Samostan B.D.MarijeOd davnine , vjerojatno već od IX. st, postojao je u Karinu benediktinski samostan sv. Marije. Mišljenje da je na njegovim ruševinama sazidan 1429. g. franjevački samostan ne može se sa sigurnošću potvrditi, ali ni odbaciti. Poznato je da je Nikola Lapsanović, gospodar grada Karina i potomak Lapčana, podigao u Karinu, na ušću Karišnice i u neposrednoj blizini grada, samostan za franjevce te da je njegova supruga Elizabeta obdarila samostan dotacijama  i da je vjerojatno pokopana u franjevačkoj crkvi sv. Marije.  Franjevački samostan i crkva građeni su u stilu kasne gotike što se može uočiti po zatvorenim prozorima na crkvi i zvoniku. Pročitajte više >>

Share

payment

payment
Booking.com

Lokacija Dalmacija Travel Agency

FACEBOOK

POSJETITE NAS…

gornji-karin_plaza_ljetovanje-50 gornji-karin_plaza_ljetovanje-74 Gornji Karin, Croatia - beach Gornji Karin, Croatia - beach gornji-karin_plaza_ljetovanje-3 gornji-karin_plaza_ljetovanje-18 Gornji Karin, Travel, Croatia Gornji Karin, Travel, Croatia Gornji Karin, Travel, Croatia Gornji Karin, Travel, Croatia Gornji Karin, Travel, Croatia Gornji Karin, Travel, Croatia Gornji Karin, Travel, Croatia Gornji Karin, Travel, Croatia Gornji Karin, Travel, Croatia Gornji Karin, Travel, Croatia Gornji Karin, Travel, Croatia Gornji Karin, Travel, Croatia

Subscribe to our mailing list

REZERVIRAJTE

REZERVIRAJTE SADA
at.wetter.tv: ZadarWetter Zadar - VorschauWetter Zadar

Pretraži

Summer 2014. in Gornji Karin, Croatia