Bura, Karin

bura on the sea, Karin, CroatiaBura, hladni vjetar s planine

“Nema tog vjetra koji bi bio naklonjen onome ko ne zna kamo plovi!” Michel de Montaigne

Bura je vjetar koji vole jedriličari, daskaši, avanturisti, oboljeli od astme, vjetar koji vraća raspoloženje i donosi sunce.
Naziv “bura” povezuje se s grčkom riječi “boreas” koja ima nekoliko značenja: sjever, gora, vjetar koji puše s gore, vjetar koji puše sa sjevera. U grčkoj je mitologiji vjetar Borej (Boreas) utjelovljen kao siloviti, krilati bog i smatran je kraljem svih vjetrova. U mitovima starog Rima ulogu Boreja preuzelo je božanstvo Aquilon, što je bio i naziv za sjeverni vjetar. Naziv “bura” nije dospio do nas izravno iz Grčke, nego je “naša” bura vjerojatno potomak mletačkog naziva “bora”.

Za nastanak bure moraju biti zadovoljena dva uvjeta: pritjecanje hladnog zraka s kopnenog područja prema moru i postojanje gorskog lanca u blizini obale.
Bura puše s kopna na more niz strme obronke gorskih lanaca pri čemu se energija sadržana u hladnom zraku, zbog njegova položaja na najvišim dijelovima gorja, djelomično preobražava u energiju gibanja što dodatno povećava brzinu vjetra.
Najveća trenutačna brzina bure u Hrvatskoj izmjerena je na Masleničkom mostu 21. prosinca 1998. godine u vrijednosti od 69 m/s ili 248,4 km/h.
Osim po jakosti, buru prepoznajemo i prema mahovitosti što znači da vrlo često u kratkim vremenskim intervalima zamjetno mijenja svoju brzinu.
Bura je prirodni pročišćivač zraka u većim primorskim naseljima jer svojom snagom može pokupiti različite čestice u zraku kojima industrija, promet i druge ljudske aktivnosti onečišćuju zrak te ih otpuhati podalje od naselja.
Olujna bura čestim udarcima o površinu morske vode i jakim strujanjima po njoj otkida vrhove valova, raspršuje i diže uvis sićušne kapljice te ih odnosi na velike udaljenosti što uzrokuje neobičnu pojavu nazvanu “dim mora” (fotografija).
“Dimljenje” ili “prašenje” mora povezano je s “posolicom” ili “slanom” – pojava taloga morske soli koji se stvara kada kapljice morske vode, donešene jakim vjetrom, ishlape na površini čvrstih predmeta.
slomljena stabla od naleta bure, KarinU područjima koja su često i dugotrajno izložena žestokoj buri zamjećuju se nizovi drveća i šumarci s pognutim stablima (fotografija).
Buru, pri kojoj je zrak bistar, a nebo vedro, u primorju nazivaju “vedrom ili jasnom”, a onu koja puše po oblačnom i kišovitom vremenu “škura bura”.

Share

Birdwaching, Karin

birdwaching, karin, croatiaBirdwaching u Gornjem Karinu

 

„Voli sve što je stvorio Bog, sve zajedno i svako pojedinačno zrno pijeska. Voli svaki list i svaku zraku sunca. Voli zvijeri i ptice, voli biljke, voli svaki djelić. Ako budeš voljeo svaki djelić shvatit ćeš misteriju cjeline koja počiva u Bogu.“
F.M. Dostojevski

 

Za sve ljubitelje promatranja i uživanja u pticama koji znaju kako poštivati njihova prirodna staništa i ekološki  osviješćeno djelovati na samu zajednicu u očuvanje istinskih vrijednosti prirode.

Potrebna prikladna oprema (obuća, odjeća), vlastita optička oprema(dvogled), poželjan durbin.

Smještaj na seoskom imanju sa domaćom kuhinjom i pićem, udaljenom 2 km od područja promatranja, mogućnost sudjelovanja u seoskim aktivnostima i tradicionalnim poslovima.

Područje rijeke Karišnice, rijeke Bijele i obalno područje Tuvina  u Gornjem Karinu zajedno čine zaštićeni značajni krajobraz u kojem je zabilježeno više od 100 vrsta ptica, 350 vrsta biljaka, te velik broj vrsta beskralješnjaka poput kornjaša, vretenaca, paukova, rakova, puževa, skakavaca i drugih.

Tuvina je od velike važnosti za ptice močvarice koje se tamo zadržavaju tijekom proljetne i jesenske selidbe i za vrijeme zime. Služi im kao odmaralište i hranilište.

Na ovom području obitava velik broj ptica grabljivica kao što su: jastreb kokošar (Accipiter gentilis), kobac ptičar (Accipiter nisus), škanjac mišar (Buteo buteo), sokol sivi (Falco peregrinus), ćuk (Athene noctua Scopoli), šumska ušara (Asio otus), gavran (Corvus corax).

Područje je dosta bogato pticama pjevicama od kojih neke stalno obitavaju na ovom prostoru dok su neke selice pa su ovdje nazočne samo dio godine. Tako možemo, posebice u ljetnom razdoblju, sresti vuge (Oriolidae), svračke (Lanidae), sjenice (Paridae), zebe (Fringillidae), pastirice (Motacillidae), vrapce (Passeridae), crvendaća (Erithacus rubecula), ševe (Alulidae).

Ostale vrste: kukavica (Cuculus canorus), crna žuna (Driocopus martius), zelena žuna (Picus viridis), mali dijetao (Dendrocopus minor), veliki dijetao (Dendrocopus major), kreja (Nucifarga caryocatactes), galeb (Larus ridibundus).

Share

Ljekovito blato, Karin

Ljekovito blato u KarinuLjekovito blato ( peloid ) Karinskog mora
Karinsko more smješteno je u Sjevernoj Dalmaciji i predstavlja zatvoreni morski zaljev površine 5,4 km u koji se ulijevaju rijeke Karišnica i Bijela, a upravo u takvom ambijentu miješanja slatke i slane vode te postojanja akumulacijskog prostora u proširenom koritu rijeka formirao se mulj Karinskog mora od kojeg je izgrađena gotovo cjelokupna površina podmorja duž cijele sjeveroistočne, istočne i jugoistočne obale.

Peloid definira se kao rahli, vlažni, sitnozrnasti, organsko-neorganski sediment tla  nastao geološkim zbivanjima i raznim prirodnim razgradnim procesima,a koristi se u terapijske svrhe oblaganjem ili kupkama.  Karinsko blato je dragocjeno sredstvo u terapiji niza bolesti: funkcionalna oštećenja i bolesti lokomotornog sustava,  kožne bolesti, anemije, kronične bolesti žučnih putova, diskinezije i dr.

Savjet: oblaganjem blatom na upalna i bolna područja 2 puta dnevno kroz tjedan dana. 

Ljekovito blato u Karinu

Share

payment

payment
Booking.com

Lokacija Dalmacija Travel Agency

FACEBOOK

POSJETITE NAS…

gornji-karin_plaza_ljetovanje-50 gornji-karin_plaza_ljetovanje-74 Gornji Karin, Croatia - beach Gornji Karin, Croatia - beach gornji-karin_plaza_ljetovanje-3 gornji-karin_plaza_ljetovanje-18 Gornji Karin, Travel, Croatia Gornji Karin, Travel, Croatia Gornji Karin, Travel, Croatia Gornji Karin, Travel, Croatia Gornji Karin, Travel, Croatia Gornji Karin, Travel, Croatia Gornji Karin, Travel, Croatia Gornji Karin, Travel, Croatia Gornji Karin, Travel, Croatia Gornji Karin, Travel, Croatia Gornji Karin, Travel, Croatia Gornji Karin, Travel, Croatia

Subscribe to our mailing list

REZERVIRAJTE

REZERVIRAJTE SADA
at.wetter.tv: ZadarWetter Zadar - VorschauWetter Zadar

Pretraži

Summer 2014. in Gornji Karin, Croatia